Yavru kangallar nasıl beslenmeli, ve sütten ne zaman kesilir: Kangal yavruları 50 günlük olduklarında anneden ayrılma dönemi yani sütten kesilme ilave besin alma dönemine girerler. Bu dönemden sonra sindirim sistemi tam gelişmediği için süt verimine ara ara devam edilmeli direkt katı gıdalara geçilmemeli. Yavruların en zahmetsiz şekilde beslenmesi için ticari yavru mamalarını kullanabilirsiniz.
En uygun kangal yavrusu alım zamanı: sivas kangal yavrusu almak istiyorsanız bunun için en uygun dönem anneden ayrılma dönemidir bu dönem 50 ila 60 günlük arası olabilir.
Kangal yavrularında aşı dönemi ve aşı: Kangal yavruları aşılama dönemleri 6 ile8 haftalık iken başlamakta belli aralarla yapılmalıdır. Aşılamaya başlamadan önce mutlaka parazit tedavisi uygulanmalı. Aşılama parazit tedavisi yapıldıktan birkaç gün sonra başlanır. İlk olarak karma aşı ile başlanmaktadır. İkinci doz karma aşı 20 ila 25 gün sanra yapılmalı. Kuduz aşısı 3 aylıkken yapılmalı ve her yıl tekrarını yaptırmalısınız.
Yavru kangalların gelişim: Kangal köpek yavruları gelişimi 16 ay boyunca devam eder ve 16 ay sonunda yetişkin bir kangal köpeği olur. Gelişimde ilk 6 aylık dönem çok önemlidir. Bu dönemde iyi bakım gelişimini etkilemektedir. Yanlış beslenme bakım bazı fiziksel bozukluklara neden olabilmektedir.
Yavru kangallara verilmemesi gerekenler!
Kangal yavrularını nasıl beslemeliyiz?
Yavru kangallar için kulübe ve barınaklar nasıl olmalı?
Bu soruları sırası ile cevaplayalım.
Kangal yavruları on günlükken gözeleri açılır, yirmi günlükken yürümeye başlar. Dört haftalık olduklarında artık anne sütünden kesilmeye başlamışlardır ve ilave besine ihtiyaç duyarlar.
Yavru kangallara ilave besin olarak: sulandırılmış inek sütü, yumurta sarısı , kemik unu ve vitamin takviyesi yapılabilir. Süt çok soğuk ve sıcak olmamalı her öğün taze olarak verilmelidir. Ayrıca daha zahmetsiz olan ticari yavru köpek mamalarından verebilirsiniz.
İleriki dönemlerde kangal yavrulara verilecek yiyecekler: Beş haftalıktan sonra yavrular çeşitli yiyeceklerden yemeye başlayabilirler. Lapa olarak verilecek yiyeceklerin yanında artık çiğer, yağsız tavuk kıyması, et, kaynatılmış yumurta, makarna, pirinç pilavı, piriç çorbası, bal ve çorbo verilebilir. Öğle yemeklerinde süt verilmeye devam edilmelidir. Altı yedi aylık olduğunda artık süt vermeye gerek kalmamakta artık kuru gıdalar verilmeye başlanmıştır. Sütten kesme birden yapılmadan belli aralıklarla azaltılarak yapılmasında yarar vardır.
Bu zahmetli besleme yerine belli dönemler için üretilmiş yavru köpek ticari mamaları kullanabilirsiniz. Yetişkin olan alan kangal için artık günde bir yada iki öğün yemek yeterlidir. Yemek saati günün belli saatlerinde verilmeli ve her gün aynı saatte vermeye özen gösterilmelidir.
Özellikle küçük kangal yavrularına verilmemesi gereken yiyecekler.
a) Özellikle çok aşırı yağlı yiyecekler : Tavuk derisi salça vb.
b) Sert kemik ve kılçıklı şeyler: Çok sert ekmek parçaları, kılçıklı balık, kemikli et vb.
c) Tatlı yiyecekler : Pasta ve şekerli tatlı baklava vb.
d) Baklagiller: Kuru fasülye nohut vb.
YAVRULARIN BULUNDUĞU MEKAN VE GÖSTERİLECEK ÖZEN
Yavru kangalların bulunduğu alanın temiz olmasına dikkat edilmeli, altları ahşap yada yumuşak temiz bir zemin olmalı. Cereyanda kalmamalarına dikkat edilmeli.
Yemek kaplarının temiz olmasına özen gösterilmeli ve her öğün yıkanarak temizlenmeli. Yavruların oyun oynayabilceği yanlarında bir oyuncağı bulunmalı bu oyuncaklar onların yiyemeceği ve yutamayacağı bir oyuncak olmalıki sağlını tehlikeye sokmamalı.
Kangal yavruları nasıl beslenmeli? VİDEO
-
Yavru kangallarda beslenme
Sayfa için etiket: kangal yavruları nasıl beslenir, yavru kangalların bakımı, kangal yavrularına yal yapma, kangal bakımı, kangal yavrusu beslenme